Hidroizolacija krova

Hidroizolacija krova je neizostavni deo prilikom gradnje ili renoviranja krova. Glavni uzrok prokišnjavanja i propadanja krova je loše urađena, dotrajala ili sam nedostatak hidroizolacije. Hidroizolacija krova je postala standard kod novogradnje, ako je sve pravilno urađeno naknadni radovi nisu potrebni.

U slučaju starijih objekata, verovatno će biti potrebno naknadno postavljanje hidroizolacije na krov i/ili zamena dotrajale hidroizolacije.

Postoji mnogo vrsta hidroizolacija za krov. i u zavisnosti od vaših potreba bira se i način izvođenja radova. Jednom postavljena hidroizolacija može trajati godinama.

Ukoliko su vam potrebne usluge hidroizolacije ravnog krova, na pravom ste mestu! Bavimo se ugradnjom nove i sanacijom postojeće hidroizolacije na svim vrstama krovova. Pošaljite nam besplatni upit putem kontakt forme na dnu stranice i rado ćemo Vam odgovoriti!

Sadržaj hidroizolacija krova Beograd

hidroizolacija ravnog krova na stambenim zgradama

Šta je hidroizolacija krova?

Hidroizolacija krova je sloj ili membrana koja se postavlja na površinu krova i služi kao dodatna zaštita i garancija da voda neće procureti i napraviti štetu na zidovima i nosačima. Mnogo je uzroka curenja krova, a najveći je loše postavljena hidroizolacija i upotreba loših materijala.

Metode izvođenja hidroizolacije krova

Ravni krovovi na kojima je pre 30-40 godina  rađena hidroizolacija bitumenskim membranama ili tečnom gumom danas danas su zreli za popravku. 

Tri glavne metode za hidroizolaciju ravnog krova uključuju:

  • Bitumenska membrana
  • Sintetičke membrane
  • Tečni premazi

Pored odabira profesionalne firme za izvođenje radova, treba se obratiti pažnja i na odabir materijala i metode izvršenja. Prvi uslov pri odabiru metode hidroizolacije je kompatibilnost sa postojećim krovnim materijalom i prethodnim slojevima hiroizolacije. Ako se ovaj deo previdi postoji mogućnost dodatnog problema. Proces izvođenja će zavisiti od metode hidroizolacije koji odaberete. Takođe svi materijali imaju i uputstvo kako se postavlja i to treba pratiti.

Ispod su ukratko navedeni procesi postavljanja hidroizolacije.

Bitumenska membrana

Dolazi u vidu bitumenskih rolni i postavlja se na ravne krovove. Pored rolni postoji i bitumenski tečni premaz. Bitumenska hidroizolacija je dobra i za tek izgađene i za postojeće krovove. Pod bitumenskim rolnama za hidroizolaciju krova se misli na lepljenje kondora. Kondor su bitumenske rolne.

Štiti krov od najgorih vremenskih uslova, snega, leda…

Bitumenske rolne se lake za postavljanje i prilagodljive.

 Ovakva hidroizolacija je izdržljiva i traje godinama.

Način ugradnje: premazivanjem, ako je u pitanju tečni bitumenski premaz. Kod bitumenskih rolni se izrađuju se hokleri, premazuje se bitumenskim prajmerom i na kraju postavljaju i vare bitumenske membrane. Za ovaj proces potrebna je plinska boca.

bitumenska membrana za hidroizolaciju krova
mehanicki pricvrscene ili lepljene sinteticke membrane za hidroizolaciju krovova

Sintetičke membrane

EPDM membrana je efikasan hidroizolacioni sistem visokog kvaliteta. Sastoji se od sintetičke gume i odlikuje je izuzetna elastičnost. Neće dolaziti do cepanja i pucanja membrane. Otporna je na UV zrake. Očekivani vek trajanja, ako se dobro nanese je 30-50 godina. Zahteva minimalna odžavanja tokom godina. Najčešće se postavlja na komercijalne objekte. Zahteva postavljanje od strane stručnog lica.

Hidroizolaciona PVC membrana je opšte prihvaćen hidroizolacioni materijal za ravne i krovove sa malim nagibom. PVC membrana je lagana, fleksibilna i izdrzljiva. PVC membrana dolazi u nekoliko debljina, i debljim membranama je obično viša cena. Hidroizolaciione PVC membrane ugrađuju profesionalni majstori.

Način ugradnje: Mhaničkim pričvršćivanjem, balastiranjem (postavljanjem šljunka i ploča preko membrane) ili lepljenjem.

Tečni premazi za hidroizolaciju

Pogodni za upotrebu na širokom spektru krovova. Na bazi cementa, akrila i poliuretana.

Tečna guma za hidroizolaciju (jednokomponentni i dvokomponentni). Razlika između jednokomponentnih i dokomponentnih poliuretanskih premaza je taj sto dvokomponentni premaz brže očvrsne i osuši te je odlična za velike površine. Kod dvokomponentnog premaza nije potrebno mešanje materijala na licu mesta, jer je fabrički izmešan i logistički je efikasniji.

Za razliku od ostalih tipova hidroizolacije krova, tečna guma za hidroizolaciju je u predosti. Izuzetno lagan materijal koji ne predstavlja opterećenje na krovnoj konstrukciji.

Pravilno postavljena i održavana hidroizolacija od tečne gume može trajati više od 20 godina. Izuzetno je fleksibilna i neće dolaziti do pucanja. Takođe, po ovoj vrsi hidroizolacije se može hodati.  Otporna je na UV zrake, hladnoću, toplotu, vetar, itd…

Tečna guma se lako i brzo nanosi i za to se obično koriste četke i valjci. U zavisosti od boje i uslova, premazujemo zaštitni sloj preko.

Akrilni premazi  odlični za hidroizolaciju celih betonskih krovnih površina i za lokalno popravljanje. Akrilni premazi za hidroizolaciju krova mogu poslužiti i kao privremena zaštita za manje površine.

Na suvu i očišćenu podlogu se premazuje prajmer. Kada se prajmer osuši stavlja se akrilni premaz u 2 sloja.

Dvokomponentni cementni premazi odličan za totalno ravan krov na kom se skupljaju lokve i bare. Otpornost na stajaću vodu i na sve vremenske uslove. Može služiti za popravljanje lokalnih pukotina i prekrivanja cele površine krova. Pored hidroizolacije krova može se koristiti i u kupatilu i podrumu.

Način ugradnje: Krov se prvo premazuje prajmerom i kada se osuši opciono se postavlja zaštitna tkanina ili mrežica. Nakon toga se premazuje tečni premaz u nekoliko slojeva (pratiti uputstvo). Kada se osuši premazuje se zaštitsni sloj.

U zavisnosti od materijala koji se koristi, prajmer i završni premaz ponekad nisu poitrebni. Takođe od izbora materijala i budžeta zavisće korišćenje zaštitne tkanine od poliestera ili mrežica.

hidroizolacija svih vrsta krovova
tecna guma za hidroizolaciju ravnog krova

Hidroizolacija ravnog krova

Hidroizolacija ravnog krova je najčešći vid hidroizolacije krova. Najčešće se izvodi na komercijalnim i stambenim objektima. Za hidroizolaciju ravnog krova koristimo sve vrste hidroizolacija. U zavisnosti od namene objekta (komercijalni i stambeni) zavisiće i vrsta hidroizolacije. Pored ovog i namena i uslovi na krovu (prohodan ili ne), uticaće na metod hidroizolacije. Na metod hidroizolacije ravnog krova utiče i prethodni slojevi hidroizolacije. Takođe, možda će biti potrebna i mašinska izrada cementne košuljice na krovu zbog nagiba.

Pre hidroizolacije ravnog krova neophodno je pregledati površinu krova i utvrditi izvor curenja. Nakon toga, pristupa se čišćenju i saniranju površine krova i uklanjanju stare hidroizolacije.

Kako utvrditi izvor curenja na ravnom krovu?

Izvor curenja je teško utvrditi kada ste na krovu, tako da je najbolje i najlakše utvrditi izvor curenja dok ste jos u stanu.

Uzmite metar i izmerite rastojanje od mesta na plafonu gde curi pa do najbližeg zida. Kada to uradite, izađite na krov i izmerite rastojanje od tog zida i naći ćete izvor curenja.

To bi trebao da bude najbrži način. Naravno, trebate biti oprezni u ovome, i ako uslovi ne dozvoljavaju pozvati profesionalca. Prilikom izlaska na teren, naši majstori utvrđuju uzroke curenja i daju tačnu dijagnozu. Ako Vam je potrebna hidroizolacija ravnog krova pošaljite nam online upit.

Prilikom pregleda ravnog krova treba obratiti pažnju na:

  • Provera posle kiše – Izađite na krov nakon kiše i pogledajte gde su se napravile bare i lokve.
  • Proverite oluke – Nekada problem prokišnjavanja predstavljaju oluci i prostor oko oluka. Tako da treba proveriti da li u odvodima i olucima ima lišća ili ostalog otpada.
  • Provera površine krova – Obratite pažnju na mehuriće u membrani (izgledaju kao plikovi), pukotine, neravnine (iskakanje na spojevima membrane) ili cepanja. Moguće je i da je premaz popucao i da izgleda hrapavo (kao koža krokodila), to se obično dešava usled izlaganja suncu i viškom vlage. Ako se oštećenja u vidu krokodilske kože ne saniraju, može dovesti do kompletnog pucanja.
  • Mahovina i plesan

Ako se posle kiše bara zadrži više od 48 sati na vašem krovu, to je znak da imate problem sa pondiranjem i to je veoma čest problem hod hidroizolacije ravnih krovova. Zaostale bare možda ne predstavljaju trenutni problem ali odlaganjem može oštetiti membranu i probiti ispod. Trebalo bi pročistiti oluke i odvode kako bi voda mogla da iscuri. Ukoliko se voda zadržava, jedan od razloga je i to što nema nagib, pa se u tom slučaju pristupa izradi cementne košuljice.

Ako primetite mehuriće na membrani, razlog tome su vazduh i vlaga koja je ostala zaglavljena ispod membrane. Na suncu se mehurići šire što dovodi do dodatnog rastezanja membrane. Mehuriće je najbolje ne dirati ako nisu pukli ili iskoćili. Ako se to ipak desilo, isecite oštećen deo i nalepite bitumenski flaster preko oštećenja.

Čišćenje i priprema pre hidroizolacije ravnog krova

Ovaj korak je veoma važan zato što tečni premazi moraju da se zalepe za glatku i čistu površinu. Ukanjanje prašne, sitnih kamenčića, masnoća i ostalih otpada je bitno da bi se tečna smesa pravilno spojila sa površinom.

Podloga koja nije pravilno očišćena će uticati na kvalitet osušene membrane, što može dovesti do njenog ranog propadanja. Čišćenje krova se najčešće vrši pranjem pod pritiskom i sa biorazgradivim deterdžentima.

Naši majstori vrše kompletno i detaljno čišćenje površine ravnog krova pre postavljanja membrane.

Koja je najbolja hidroizolacija ravnog krova?

Pri hidroizolaciji ravnog krova na stambenim zgradama i u urbanom okruženju najčešće se koristi tečna guma za hidroizolaciju i cementni hidroizolacioni premazi. Ovaj metod hidroizolacije je skoro pa postao i standard zbog svojih visokih performansi, efikasnosti i lakoće postavljanja. Hidroizolacija za ravne krovove na ovakav način odlična za prohodne krovove i preko njih se mogu, a i ne moraju postaviti pločice. Najbolja hidroizolacija za ravan krov je tečna hidroizolaciona membrana (tečna guma, cementna ili tečni bitumen). 

Pri postavljanju tečne hidroizolacione membrane treba voditi računa o uputstvu i pridržavati se samo njega.  Odstupanje od uputstva može dovesti do lošeg prijanjanja za podlogu, i ponovnog postavljanja hidroizolacije i dodatnog troška. Koristimo materijale svih poznatih proizvođača (Ceresit, Sika, Isomat, Knauf…)

Stopa potrošnje svakog proizvoda za premazivanje navedena je u tehničkim specifikacijama proizvođača. Način primene, poroznost podloge, temperatura i otpad su spoljni faktori koji mogu uticati na navedenu stopu potrošnje. Previše tečnog proizvoda nanetih odjednom, rezultiraće neočvršćenim materijalom ispod oderane površine membrane.

Pored postupka nanošenja membrane, važno je i kasnije održavanje. Tu spada redovan pregled krova (2 puta godišnje), čišćenje krova, oluka i odvoda, provera membrane.

Materijali koji se koriste za hidroizolaciju ravnog krova se mogu koristiti i kod hidroizolacije terase i balkona.

Lepljenje kondora na ravan krov

Pored tečnih membrana za hidroizolaciju ravnog krova, tu je i Kondor. Lepljenje Kondora je česta praksa kod hidroizolacije ravnog krova. Kondor je debljine 4mm i postavlja se korišćenjem brenera. 

Preko nalepljenog Kondora se može hodati, u zavisnosti koja vrsta kondora se lepi neće biti potreban završan sloj. U slučaju Kondora sa škriljicima, završni sloj nije potreban jer ga škriljci štite od UV zraka.

najbolji materijal za hidroizolaciju ravnog krova je tecna guma koja se nanosi cetkama i valjcima

Hidroizolacija limenog krova

Svaki limeni krov zahteva pravilno odrađenu hidroizolaciju. Sa obzirom da lim usled dodira sa vodom korodira hidroizolacija je neophodna. Limeni krovovi najčešće natkrivaju garaže (otvorene i zatvorene) i hale.

Prilikom hidroizolacije garaže mora se voditi računa i o krovu.

Najbolji i najjednostavniji metod za hidroizolaciju limenog krova je tečna guma za hidroizolaciju . Pošto limeni krovovi dolaze u raznim oblicima tečna membrana će se prilagoditi svakom limenom krovu. Tečne membrane pružaju alternativu u zameni postojećeg krova.

Materijali se lako nanose i nisu štetni za zdravlje i okolinu. Odlikuju ih visoki stepen čvrstoće, lepljivosti i fleksibilnosti.

Ovaj metod hidroizolacije limenog krova sprečiće curenja i propadanja krova i zaštitiće objekat ispod krova. Osim toga prostorija pod limenim krovom će biti manje vlažna i pogodnija za boravak.

Zbog svoje elastičnosti i tvrdoće ovakav vid hidroizolacije limenog krova pruža ojačanje i zaštitu na svim spojevima i šavovima na limu. Bez obzira na smer vetra ili kiše voda ne može proći.

Hidroizolacija tečnom mebranom ima mnogo prednosti, a jedna od najvećih je lako održavanje i obnavljanje. Takođe hidroizolacija limenog krova tečnom gumom neće praviti dodatno opterećenje na krovu.

Proces hidroizolacje limenih krovova se sastoji:

  • Nanošenje prajmera  
  • Postavljanje tečne membrane
  • Nanošenje završnog premaza 

 

Kao i kod ravnog krova i limeni krov zahteva pripremu u vidu čišćenja pre stavljanja prajmera. Nakon nanesenog 2 sloja prajmera u narednih 24 sata treba da se krene sa nanosenjem tečne membrane. Kada se treći sloj membrane osuši, nanosi se završni premaz. 

Ovakav vid hidroizolacije je otporan na toplotu i UV zračenje. Postorija ispod limenog krova se neće dodatno zagrevati. Rok trajanja ovakve hidroizolacije je od 15 do 25 godina.

Pored ove metode, hidroizolacija limenog krova se može izvesti i postavljanjem silikonskih membrana i premaza.

Hidroizolacija nadstrešnice se  obavlja tečnom gumom ili silikonskim premazima, u zavisnosti od materijala. Može produžiti vek trajanja nadstrešnici. Hidroizolacija nadstrešnice je alternativa zameni i visokim troškovima. Proces je isti kao i kod limenog krova. Ako Vam je potrebna hidroizolacija limenog krova ili nadstrešnice pošaljite nam online upit.

hidroizolacija limenog krova
hidroizolacioni materijal za zastitu limenog krova od vode

Cena hidroizolacije krova

Cena se razlikuje od vrste hidroizolacije, površine krova i materijala koji se koriste.

Okvirna cena hidroizolacije ravnog krova po m2 je od 15 eura pa na više. Za utvrđivanje konačne cene hidroizolacije ravnog krova pošaljite nam upit ili pozovite. Jednom utvrđena cena se neće menjati.

Često postavljena pitanja

U zavisnosti od vrste krova i vaših zahteva, zavisiće i vrsta hidroizolacije. Najbolje je konsultovati sa profesionalnim majstorima.

Načina postavljanja je mnogo i razlikuje se od vrste materijala i krova. Može se postaviti premazivanjem tečne membrane ili postavljanjem sintetičkih i bitumenskih ploča.

Tečna membrana je najbolja opcija pri hidroizolaciji ravnog krova. Tu spada tečna guma, cementna hidroizolacija i tečni bitumen.

Zamenu ili postavljanje nove hidroizolacije je najbolje raditi u proleće ili ranu jesen. Nikako se ne preporučuje raditi na temperaturi nižoj od 5 stepeni i po mokrom vremenu.

Cena zavisi od mnogo faktora i najbolje je poslati upit sa detaljima. Najniža cena hidroizolacije ravnog krova bi bila 15€ po m2.

U zavisnosti od materijalia i vremenskih uslova, hidroizolacija na krovu se suši izmedju 4 sata i 24 sata.

Ugradnja može trajati od 1 do 7 dana. Vreme ugradnje zavisi od kvadrature krove, opšteg stanja podloge i vremenskih uslova.

Pravilno postavljena i redovno održavana krovna hidroizolacija može trajati od 5 do 50 godina. Trajnosst zavisi od načina ugradnje i korišćenih materijala. Najveći uticaj na dugotrajnost krovne hidroizolacije imaju vremenski uslovi i temperatura.

Da! Usluga postavljanja hidroizolacije na krov dolazisa pisanom garancijom od 2 do 20 godina.

Besplatan upit

Hidroizolacija krova je bitan i složen proces. Bez profesionalnih i iskusnih majstora nije moguće izvršiti pravilnu hidroizolaciju krova

Ako vam je potrebna hidroizolacija ili niste sigurni koji je izbor najbolji za vas pošaljite nam online upit. Odgovorićemo na sva vaša pitanja i pružiti svu neophodnu pomoć prilikom izbora hidroizolacije. 

Online upit je potpuno besplatan i neobavezujuć.

Zbog povećanog obima posla i rasta cena goriva prinuđeni smo da naplaćujemo izlazak na teren, kako bi smo pokrili troškove.

Na teritoriji Beograda cena je 2.000 din, a van grada troškovi puta se naplaćuju po dogovoru.

Ukoliko se odlučite za nas kao izvođače radova ovaj iznos vam se u potpunosti REFUNDIRA.