Tečna guma za hidroizolaciju

tecna guma za hidroizolaciju ravnog krova

Tečna guma za hidroizolaciju je dobar izbor pri hidroizolaciji ravnih i neravnih površina.

Tečna membrana za hidroizolaciju nanosi se valjkom, četkom ili u vidu spreja, slično boji. Obično se nanosi u nekoliko slojeva i nakon sušenja stvara elastičnu vodonepropusnu membranu. Pre nanošenja premaza podloga se očisti i premaže odgovarajućim prajmerom. Tečna membrana za hidroizolaciju može se postavljati na horizontalne i vertikalne objekte.

Najčešće se koristi prilikom hidroizolacije ravnog krova,  hidroizolacije terase. 

Tečna guma je poznata i kao najbolja hidroizolacija za terasu jer daje najbolje rezultate i pogodna je za prometne terase.

Postupak postavljanja tečne mambrane za hiroizolaciju je relativno jednostavan i repetitivan. U zavisnosti od vrste tečne gume za hidroizolaciju, i proces sušenja će se razlikovati. U proseku od 5 do 24 sata.

Postavlja se po suvom vremenu, poželjna temperatura vazduha bi trebalo biti iznad 5 stepeni celzijusa.

Postupak nanošenja tečne gume za hidroizolaciju treba pratiti sa uputstva proizvođača, jer se samo praćenjem već utvrđenih koraka dobija puna efikasnost.

U ovu kategoriju spadaju i jednokomponentni i dvokomponentni hidroizolacioni premazi na bazi poliuretana i vode (pogledajte ovde), hidroizolacioni premazi na bazi akrila i silikona.

Pre postavljanja treba voditi računa na koji objekat se postavlja tečna guma za hidroizolaciju i koja je kompatibilnost između materijala.

U nekim slučajevima se može koristiti i prilikom hidroizolacije terase preko pločica

Ovakva vrsta hidroizolacije se može primeniti na  krovove, terase, garaže i podrume. Tečna guma je pogodana i pri hidroizolaciji limenog krova i nadstrešnice.

Takođe se mogu premazati i teško dostupni i neravni objekti kao što su oluci, prozori, simsovi, otvori za cevi itd…

U tečnu gumu za hidroizolaciju spadaju i premazi na bazi silikona. Oni mogu poslužiti prilikom postavljanja hidroizolacije preko pločica. Iako ovaj metod nije preporučljiv, može poslužiti kao kratkoročno rešenje.

Razlika između tečne gume i tečne membrane za hidroizolaciju

Tečna guma i tečna membrana za hidroizolaciju, ova dva izraza se često mešaju, što može dovesti do zablude.

Oba materijala za hidroizolaciju su veoma slični, materijali su na bazi poliuretana, koji stvaraju vodo-nepropusnu membranu na površinama. Iako su slični, ipak imaju bitne razlike. Tečne membrane za hidroizolaciju se koriste kao dugoročno rešenje, dok se tečna guma koristi za kratkoročna rešenja ili kako bi produžila vek tečnoj membrani. Tečna guma može sanirati manja oštećenja, dok se tečna membrana za hidroizolaciju koristi prilikom sanacije velikih oštećenja, ili u slučaju da je površina na udaru ekstremnih vremenskih uslova.

Tečna membrana je bolje i skuplje rešenje od tečne gume.

U principu, tečna membrana je tečna guma, samo kvalitetnija.

U ponudi imamo širok spektar termo i hidroizolacionih materijala. Moguća dostava na teritoriji Beograda. Za više informacija pozovite.

Benefiti tečne gume za hidroizolaciju

Postavljanje tečne gume na ravan krov