Hidroizolacija kupatila

Sadržaj hidroizolacija kupatila Beograd

Ukoliko su vam potrebne usluge hidroizolacije kupatila, na pravom ste mestu! Bavimo se ugradnjom i sanacijom postojeće hidroizolacije u kupatilu. Pošaljite nam besplatni upit putem kontakt forme na dnu stranice i rado ćemo Vam odgovoriti!

plocice preko hidroizolacije u kupatilu

Zašto je potrebna hidroizolacija kupatila?

Prostor u stanu koji je najizloženiji vodi i vlazi je svakako kupatilo. Zbog svakodnevnog korišćenja može doći do porasta vlažnosti u stanu. Pravilno postavljena hidroizolacija štiti vaše  kupatilo od prodora vlage kroz pločice. Pri renoviranju kupatila pravilna hidroizolacija je od esencijalnog značaja.

Bitno je napomenuti da i najkvalitetnija hidroizolacija neće sprečiti curenje i vlagu ako vodoinstalaterski radovi nisu dobro urađeni.

Hidroizolacija poda kupatila je posebno značajna ako živite u stambenoj zgradi, jer će sprečiti curenje kod komšije ispod i time ćete izbeći dodatne troškove. Prilikom hidroizolacije poda kupatila ili tuš kabine treba postaviti cementnu košuljicu, pogotovu na podu tuš kabine, kako bi imalo blagi nagib,

Hidroizolaciju kupatila postavljaju stručni majstori, keramičari koji vrše renoviranje kupatila ili hidroizolaterska firma. Proces postavljanja hidroizolacije, zbog premazivanja i sušenja traje malo više od 24 sata. Pločice se postavljaju nakon nekoliko dana od postavljanja hidroizolacije kako lepak za pločice ne bi oštetio hidroizolacionu membranu.

Prilikom hidroizolacije kupatila koristimo fleksibilni cementni hidroizolacioni premaz.

Najrasprostranjeniji je Ceresit CL 51 hidroizolacioni premaz.

hidroizolacija zida kupatila

Hidroizolacija tuš kabine

Hidroizolacija tuš kabine može da se obavi premazivanjem tečne membrane ili lepljenjem sintetičkih membrana.

Hidroizolacija se postavlja tako što se na očišćenu površinu premazuje prajmer, a zatim u 2 sloja i tečna hidroizolaciona membrana, ili postavljanjem čvrste membrane (najčešće PVC membrana za hidroizolaciju).

Kod hidroizolacije tuš kabine koja je uzidana u ćosku najproblematičniji delovi su spojevi zida i zida i zida i poda. Pošto takve tuš kabine nisu zatvorene i konstantno su pločice izložene vodi treba obratiti posebnu pažnju. Nakon nanesenog prvog sloja, na još ne osušenu podlogu postavljamo zaptivnu traku koja će služiti kao dodatna zaštita na ovom problematičnom prostoru. Preko trake se premazuje drugi sloj membrane. Obično se prvo urade zidovi i na kraju pod tuš kabine, nakon izrade mašinske košuljice.

Ovom metodom hidroizolacije i postavljanjem kvalitetnih keramičkih pločica stvorićete vodonepropusnu čašu u vašem kupatilu ili polu otvorenoj tuš kabini. Kod hidroizolacije tuš kabine treba obratiti pažnju pri hidroizolaciji slivnika pošto je to problematičan deo. Obično se unutrašnjost slivnika premazuje hidroizolacinim premazom. 

Sintetičke membrane se obično koriste kod hidroizolacije poda tuš kabine. Neke membrane je potrebno lepiti cementnim lepkom, a neke dolaze sa samolepljivom stranom. Na postavljenu i osušenu membranu se postavljaju pločice.

Pošto su keramičke pločice vodootporne mnogi keramičari misle da hidroizolacija nije potrebna i da će pločice zaštiti pod i zid od vode. To nije tačno! Keramička pločica jeste vodootporna ali fuga na spojevima nije. Takođe, ako pločica ima neka sitna naprsnuća voda će ući u unutrašnjost. Bilo je i primera gde je vlaga probila u stan ispod, a sve je na prvi pogled izgledalo dobro u kupatilu. Kada smo uklonili pločice sa poda tuš kabine naišli smo na veliku količinu buđi i vlage koja se tu nakupljala godinama usled nedostatka hidroizolacije.

Tako da ako vam keramičar kaže da hidroizolacija za tuš kabinu nije potrebna zato što je pločica dobra, unajmite drugog majstora!

hidroizolacija kupatila i ostalih sanitarija u kupatilu
hidroizolacija poda i zida tus kabine

Hidroizolacija preko pločica u kupatilu

Hidroizolaciju preko pločica je moguće izvršiti iz dve metode: premazivanje postojećih pločica i sušenje (nije preporučeno) i ugradnjom novih pločica preko starih. Obično premazivanje hidroizolacije preko pločica u kupatilu nije preporučljiva opcija zato što ne pruža dugoročnu zaštitu već samo privremenu. I ako uslovi nisu odgovarajući može nanti još više štete. Ako se ipak odlučite za hidroizolaciju preko pločica u kupatilu morate proveriti trenutno stanje pločica i da li su lepo pričvršćene na podlogu. Ako se pločica klima potrebno je skinuti pločicu i opet zalepiti. Preskakanjem ovog koraka i premazivanjem hidroizolacionog materijala preko labave pločice učiniće te još veću štetu.

Očišćene pločice se premazuju silikonskom hidroizolacionom membranom u 2 sloja i ostavljaju da se suše.

Druga opcija je bolja od prve i potrebno je na već postojeće pločice nalepiti nove uz ugradnju hidroizolacije za kupatilo  između. Iako je uvek preporučeno skidanje pločica i postavljanje hidroizolacije direktno na površinu, i ovaj metod može pružiti dobru i dugoročniju zaštitu od prve opcije. Te, ako uslovi ne dozvoljavaju tradicionalno postavljanje hidroizolacije, ovaj način hidroizolacije preko pločica u kupatilu predstavlja odlično rešenje.

Hidroizolacija kade

Proces hidroizolacije kade je sličan kao kod tuš kabine. Potrebno je premazati zid i pod najbliži kadi kako se ne bi stvarala buđ. Slivnici takođe treba da se premažu radi predostrožnosti. Ukoliko oko kade postoji neka pločica koja je oštećena ili koja se klati potrebno je ponovo zalepiti, naravno preko hidroizolacione membrane. Pod ispred kade je najranjiviji jer se tu stoji nakon tuširanja i najviše vode upravo tu iscuri. Na pod ispred kade treba obratiti posebno računa.

hidroizolacija kade i oko kade cementnim premazom

Naknadna hidroizolacija u kupatilu

Hidroizolacija kupatila se obično izvodi pri renoviranju i postavljanju novih pločica. Ako se preskoči ili loše postavi i sa lošim materijalima, naknadni proces hidroizolacije kupatila moše biti skup. Jer zahteva obijanje i skidanje postojećih pločica, postavljanje membrane i ponovno lepljenje pločica što vam pravi dupli trošak. Zato je potrebno obratiti pažnju da li se postavlja hidroizolacija pri renoviranju i koji se materijali koriste.

Najbolja hidroizolacija kupatila

Najbolja hidroizolacija za kupatilo je cementna hidroizolacija. Postala je standard prilikom renoviranja kupatila i postavljanja hiroizolacije. Kompatibilna je sa svim standardizovanim lepkovima za pločice. Pločice se mogu i ne moraju postavljati preko. U slučaju da se pločice ne postavljaju, biće potreban zaštitni premaz za hidroizolaciju. Ovakava vrsta hidroizolacije stvoriće vodonepropusnu čašu i zaštitiće vaše kupatilo od vlage i curenja. Kvalitetno i spravno postavljena cementna hidroizolacija može trajati godinama.

Često postavljena pitanja

Kupatilo je najvlažnija prostorija u stanu ili kući, te je hidroizolacija kupatila neophodna kako bi se sprečila vlaga i curenje.

Najčešće je postavljaju keramičari koji postavljaju i pločice. 

Pri renoviranju kupatila se postavlja i hidroizolacija. Preporuka je da se radi po lepom vremenu zbog sušenja i provetravanja.

Nakon postavljanja prvog sloja, potrebno je između 8 i 24 sata da se osuši. 

Na sve naše radove nudimo garanciju od 2 – 20 goodina.

Naknadna hidroizolacija kupatila je moguća i u većini slučajeva i jedina opcija kod loše odrađenog posla. Naknadna hidroizolacija zahteva skidanje poločica, postavljanje hidroizolacije i vraćanje pločica.

Hidroizolacija preko pločica je moguća, ali nije preporučljiva, jer nije održivo rešenje.

Cena hidroizolacije kupatila zavisi od dosta faktora i najbolje je da nas kontaktirate. Naša usluga je bez skrivenih troškova i jednom utvđena cena se neće menjati.

Materijali koje koristimo za hidroizolaciju kupatila su kompatibilni sa svim standardnim lepkovima za pločice. Lepljenje pločica preko hidroizolacije se preporučuje 5-7 dana od ugradnje. Kako bi se membrana lepo osušila, očvrsnula i lepo spojila između sebe.

Postavljanje hidroizolacije u kupatilu traje od 2 do 5 dana i zavisiće kvadrature kupatila i zahteva klijenata.

Da, pored usluge kompletne zaštite kupatila možemo uraditi hidroizolaciju na pojedinačnim delovima kupatila. Bez pravljenja dodatnog nereda i haosa u kupatilu i stanu.

Besplatan upit

Ukoliko vam je potrebna hidroizolacija kupatila, ili bilo kakve dodatne informacije vezane za uslugu, pozovite nas ili nam pošaljite upit.

Opišite nam detaljno vaš problem i ubacite slike ako je to potrebno. Potrudićemo se da vam odgovorimo u što kraćem vremenskom preiodu.

Upit je potpuno besplatan i neobavezujuć. Tu smo da Vam pomognemo!

Zbog povećanog obima posla i rasta cena goriva prinuđeni smo da naplaćujemo izlazak na teren, kako bi smo pokrili troškove.

Na teritoriji Beograda cena je 2.000 din, a van grada troškovi puta se naplaćuju po dogovoru.

Ukoliko se odlučite za nas kao izvođače radova ovaj iznos vam se u potpunosti REFUNDIRA.