Hidroizolacija podruma

Podrum kao prostorija koja je totalno ili delimično ukopana, podložna je stalnom prodoru vode i stvaranju vlage. Hidroizolacija podruma je nephodna ukoliko želimo da zaštitimo konstrukciju objekta usred stalnog prodora vode.

Hidroizolaciju podruma je potrebno uraditi tokom gradnje objejkta. Ako hidroizolacija nije postavljena u toku gradnje objekta ili je dotrajala, pristupa se naknadnoj sanaciji.

Hidroizolacija podruma može da se izvrši sa spoljne strane i unutrašnje strane.

Hidroizolacija podruma spolja: drenaža i hidroizolacija spoljašnjih zidova podruma.

Hidroizolacija podruma iznutra: impregnacija, injektiranje, premazivanje ili postavljanje membrana na unutrašnje zidove i unutrašnja drenaža podruma.

Ukoliko su vam potrebne usluge hidroizolacije podruma, na pravom ste mestu! Bavimo se ugradnjom nove i sanacijom postojeće hidroizolacije u podrumskim prostorijama. Sprečite prodor vlage i vode u podrum dok nije kasno. Pošaljite nam besplatni upit putem kontakt forme na dnu stranice i rado ćemo Vam odgovoriti!

Sadržaj hidroizolacija podruma Beograd

zastita spoljasnjeg zida podruma od prodora vode

Kako proveriti izvor vlage u podrumskim zidovima?

Ako je podrumski zid mokar isušite ga krpom ili fenom i potom nalepite aluminiumsku foliju na zid. Nakon 24 sata skinite foliju. Ako na spoljašnjoj strani folije ima vlage to znači da voda probija od spolja, a ako je vlaga na unutrašnjoj strani znači da podrum ima problem sa kondenzom i da je izvor vlage unutrašnje prirode.

Kod hidroizolacije podruma je bitno postaviti pravu dijagnozu i na osnovu toga odrediti metod kojim će se hidroizolacija izvršiti. Svaki podrum je drugačiji i zahteva razčliti pristup. 

Utvrđivanje dijagnoze i ugradnju hidroizolacije u podrum najbolje je prepustiti profesionalnim majstorima.

Zašto je podrum vlažan?

Razlozi za vlažnost podruma mogu biti: 

  • Kondenzacija
  • pukotine na zidovima ili podovima podruma
  • hidrostatički pritisak (podzemne vode)
  • nedostatak drenaže
  • kapilarna vlaga
  • Oluci
  • Prozori
  • spojevi zidova i poda
  • pukotine u temelju

Hidroizolacija podruma spolja

Drenaža podruma

Zahteva postavljanje hidroizolacije na spoljnu stranu podrumskih zidova ili drenažom. Ovaj način hidroizolacije zahteva kopanje rova oko objekta i premazivanje ili postavljanje membrana na spoljne zidove podruma. Pri hidroizolaciji spoljinh zidova podruma koristimo cementne hidroizolacione premaze ili bitumenske membrane.

Pod bitumenskom membranom se podrazumeva lepljenje kondora na spoljašnje zidove podruma. Kondor je idealan za hidroizolaciju spoljašnjjih sidova podruma, jer štiti zid od hidrostatičkog pritiska.

Prilikom izvođenja spoljašnje hidroizolacije treba obratiti pažnju na prozore. Prozori podruma su jedan od glavnih izvora vode i vlage, te je neophodno da prozor bude kvalitetan i zatvoren. 

Proces hidroizolacije podruma spolja drenažom takođe zahteva kopanje rova i postavljanje cevi ispod zemlje. Hidroizolacija podruma drenažom je trajno rešenje za problem sa hidrostatičkim pritiskom. Hidroizolacija podruma spolja je zahtevna i skuplja od ostalih metoda. 

Najbolja hidroizolacija podruma

Pri spoljašnoj hidroizolaciji podruma je najbolje uraditi obe stvari (drenaža i hidroizolacija spoljnog zida) odjednom. Na ovaj način dobićete vodonepropusnu čašu i vaš podrum će biti kompletno zaštićen od vode i vlage.

Hidroizolacija podruma od podzemnih voda se uspešno vrši ugradnjom spoljašnje i unutrašnje drenaže.

Hidroizolacija podruma spolja pruža najbolje rezultate pri zaštiti od hidrostatičkog pritiska i prodora vode u podrum. Ipak zbog uslova i pozicije objekta često nije moguće kopati rov oko objekta. Ovo se najviše odnosi na stambene zgrade u urbanim delovima grada.

hidroizolacija spoljasnjeg i unutrasnjeg zida podruma
hidroizolacija podruma spolja kopanjem rova i ugradnjom membrane na spoljasnji zid ili postavljanje drenaznih cevi

Hidroizolacija podruma iznutra

Pruža altrenativu spoljašnjoj hidroizolaciji i drenaži.

Obično se vrši injketiranjem, premazivnjem zidova, unutrašnjom drenažom i saniranjem poda podruma. Moguća je i hidroizolacija postojeće cementne košuljice ili postavljanje nove mašinske cementne košuljice.

Hidroizolaciji podruma iznutra pribegavamo kada: spoljašnja hidroizolacija nije moguća, izvor vlage je unutra, podzemne vode ispod poda podruma, želimo da zaštitimo podrum i stvari od vlage i propadanja.

Hidroizolaciju podruma iznutra možemo izvršiti i premazivanjem zidova sa cementnim hidroizolacionim premazom koji će štiti zidove od negativnog pritiska i unutrašnjeg izvora vlage. Osim premazivanja, na unutrašnje zidove se može postaviti i čvrsta hidroizolaciona membrana.

hidroizolacija podruma iznutra i zastita podrumskih prozora od curenja
hidroizolacija unutrasnjeg zida podruma sintetickom gumum ili cementnim premazima

Hidroizolacija unutrašnjeg zida podruma

Nevezano za metod hidroizolacije koji se ugrađuje, priprema podloge i čišćenje zida je obavezno.

Pre postavljanja hidroizolacije trebamo osušiti zid i očistiti od prašine. Nakon toga  popravljamo rupe i pukotine u zidu, punimo polimer cementnim malterom. Nakon toga u 2 sloja premazujemo cementni hidroizolacioni premaz. Ovaj postupak se može ponoviti i za hidroizolaciju poda u podrumu, takođe očistiti rupe i pukotine u podu od prašine i ostalih materijala. Popraviti polimer cementom i onda premazani površinu beotonskog poda sa cementnim premazom.

Još jedan od načina hidroizolacije unutrašnjih zidova podruma je injketiranje zidova. Zid se puni penetratom koji u kontaktu za zidom (opeka ili beton) stvara hemijsku reakciju i popunjava pore u zidovima i time sprečava vodu da prodire dalje. Ovaj metod obično zathteva bušenje rupa u zidovima pod uglom od 30 do 40 stepeni i ulivanje penetrata u rupe. Pre ulivanja, rupe treba izduvati i očistiti od prašine.Nakon toga se naliva tečna barijera za kapilarnu vlagu sve dok se ne stvori zasićenje zidova.

Nakon 24 sata rupe zatvaramo polimer malterom.

Ovim postupkom štitimo zidove kako se kapilarna vlaga ne bi pela uz pore zidova od temelja ka gore.

Hidroizolacija podruma od podzemnih voda

Najefektivnije rešenje za zaštitu od podzemnih voda i kapilarne vlage na zidovima je unutrašnja drenaža podruma. Duž zidova podruma se kopa rov od oko 30cm i tu se ubacuju odvodne cevi koje presacaju i odvode vodu u šaht i time sprečava da se kapilarna vlaga penje uz pore zidova. Nakon postavljenih drenažnih cevi rov se popunjava zemljom i betonom.

Prilikom hidroizolacije podruma od podzemnih voda u podrumu se kopa saht gde će se izlivati voda.

Unutrašnja drenaža i premazivanje poda i zidova cementnim premazom predstavlja najefikasnije rešenje hidroizolacije podruma iznutra. Izrada ravnajućeg sloja i njena hidroizolacija može doprineti saniranju podrumskog poda.

unutrasnja drenaza podruma i odvod vode

Naknadna hidroizolacija podruma

Naknadna hidroizolacija podruma može izvršiti spoljom ili unutrašnjom hidroizolacijom podruma. Kod spoljne hidroizolacije smo spomenuli drenažu i hidroizolaciju spoljnog zida podruma koja sa obično izvodi tokom izgradnje objekta. Mada, ako to uslovi dozvoljavaju može se izvršiti i naknadno sa puno uspeha. Ako je potrebna nakndna hidroizolacija podruma to se u većini slučajeva radi iznutra.

Kod hidroizolacije podruma iznutra i spolja bitno je obratiti pažnju na prozore. Prozori mogu biti jedan od izvora curenja te sanacija hidroizolacije oko prozora ili promena prozora može biti od velike važnosti prilikom hidroizolacije podruma. Nije loša praksa ni premazati okno prozora hidroizolacionim cementnim premazom spolja i iznutra. Time ćemo sprečiti da zid oko prozora i sam prozor upija vodu i propusta. Ovaj postupak možete odraditi i sami prateći uputstva proizvođača hidroizolacionog premaza. Materijale koje koristimo su od svih poznatih proizvođača (Ceresit, Sika, Isomat, Knauf…)

Da li mogu hidroizolaciju podruma da uradim sam?

Iako postupak hidroizolacije podruma zahteva mišljenje i angažovanje profesionalne firme za ugradnju hidroizolacije, ipak postoje stvari koje možete sami popraviti i ublažiti dalju eskalaciju štete. Pored premazivanja okna prozora, možete se pozabaviti i premazivanjem spojeva spoljnog zida i poda, oko završetka oluka. Ta regija je često pod udarom, te ne bi bilo loše da se premaže u 2 sloja na spojevima poda i zida kako bi stvorili dodatnu barijeru. Cilj ovoga je da beton ne upija vodu nego da voda samo sklizne dalje.

Pukotine i rupe na podu i zidovima podruma možete sanirati sami koristeći polimer cementni malter. Ovo je jako bitno jer ako niste u trenutnoj situaciji da uradite kompletnu hidroizolaciju podruma saniranje pukotina će sprečiti dalje širenje štete i kupiće vam vreme.

Cena hidroizolacije podruma

Cena hidroizolacije podruma zavisi od mnogo faktora i krajnja cena se može utvrditi samo prilikom izlaska na teren. Pošaljite nam upit sa detaljima posla porukom ili na email i poslaćemo vam više detalja i okvirnu cenu za vaš projekat.

Krajnja cena se utrđuje nakon pregleda na terenu i jednom utvrđena cena se neće menjati.

Često postavljena pitanja

U zavisnosti od problema sa kojim se vaš podrum suočava zavisiće i vrsta hidroizolacije. Ako niste sigurni najbolje bi bilo da nas kontaktirate.

Hidroizolacija podruma u zavisnosti od metode do metode može trajati između 3 dana i 10 dana.

Spoljašnja hidroizolacija podruma (hidroizolacija spoljašnjeg zida i drenaža) se smatra za najefikasniji način hidroizolacije podruma, jer stvara vodonepropusnu čašu.

Hidroizolacija podruma se može raditi po skoro svim vremenskim uslovima. Najbitnije je da je suvo i da temperatura nije niža od 5 stepeni.

Najefikasnija zaštita podruma od podzemnih voda je ugradnja spoljašnje i unutrašnje drenaže i kopanje šahte.

Ako zbog lokacije nije moguće kopanje rova i ugradnja drenaže i zaštita spoljašnjih zidova, onda se pristupa unutrašnjoj hidroizolaciji, drenaži i kopanju šahte.

Cena hidroizolacije podruma zavisi od toga koja vrsta hidroizolacije se radi i da li je potrebno kopanje rova i šahte. Za konačnu cenu je najbolje da nas konsultujete preko kontakt forme sa opisom posla.

Na sve vrste hidroizolacije podruma nudimo dugogodišnju pisanu garanciju. 

Besplatan upit

Hidroizolacija podruma je bitan i složen proces koji štiti celokupnu struktutu objekta. Bez profesionalnih i iskusnih majstora nije moguće izvršiti pravilnu zaštitu podruma od vode. 

Ako vam je potrebna hidroizolacija ili niste sigurni koji je izbor najbolji za vas pošaljite nam online upit. Odgovorićemo na sva vaša pitanja i pružiti svu neophodnu pomoć prilikom izbora hidroizolacije. 

Online upit je potpuno besplatan i neobavezujuć.

Zbog povećanog obima posla i rasta cena goriva prinuđeni smo da naplaćujemo izlazak na teren, kako bi smo pokrili troškove.

Na teritoriji Beograda cena je 2.000 din, a van grada troškovi puta se naplaćuju po dogovoru.

Ukoliko se odlučite za nas kao izvođače radova ovaj iznos vam se u potpunosti REFUNDIRA.