Hidroizolacija terase

Terasa, kao objekat koji je stalno izložen vremenskim uslovima mora biti dobro hidro i termo izolovan.

Nedostatak hidroizolacije na terasi može dovesti do: 

  • pucanja betonskog poda terase
  • otpadanja delova terase 
  • pukotine i rascepi
  • stvaranje dodatne vlage u stanu
  • zimi može predstavljati hladni most u stanu koji će odvlačiti toplotu
  • većih računa za grejanje

Bitno je napomenuti da i terasa koje je natkrivena i zatvorena terasa trebaju da imaju urađenu hidroizolacju. Hidroizolacija terase je naročito važna ako se ispod nalazi neka prostorija.

Ukoliko su vam potrebne usluge hidroizolacije terase ili balkona, na pravom ste mestu! Bavimo se ugradnjom nove i sanacijom postojeće hidroizolacije na otvorenim i zatvorenim terasama. Sprečite propadanje terase! Pošaljite nam besplatni upit putem kontakt forme na dnu stranice i rado ćemo Vam odgovoriti!

Sadržaj hidroizolacija terase Beograd

hidroizolacija terase bitumenskim membranama koristeci brener

Zašto je potrebna hidroizolacija terase?

Pravilno izvedena hidroizolacija terase sprečava prodor vode u strukturu podloge i njeno oštećenje. Štiti prostorije ispod terase od prokišnjavanja i prodora vode. Na terase ispod vaše neće otpadati malter i farba. Hidroizolacija balkona i terase smanjuje količinu vlage u stanu i zidovima oko terase, zimi ne odvlači toplotu.

Ukoliko Vam je potrebna hidroizolacija terase ili imate neko dodatno potanje, slobodno nam pošaljite online upit.

Postavljanje hidroizolacije na terasu

Kao i kod hidroizolacije krova, i kod terasa možemo koristiti iste materijale (bitumen, pvc membrane i tečnu gumu za hidroizolaciju).

Pre početka radova neophodno je napraviti razliku da li hidroizolaciju postavljamo na već postojeći sloj, i time vršimo restauraciju postojeće hidroizolacije ili se postavlja prvi put na betonsku ili podlogu od teraca.

Dok je kod postavljanja nove hidroizolacije proces prilično jednostavan. Kod sanacije hidroizolacije terase treba uraditi analizu prethodnih radova i shodno tome pristupiti poslu. Verovatno će biti potrebno uklanjanje nekih slojeva, čišćenje i ojačavanje.

Sanacija hidroizolacije na terasi zahteva angažovanje profesionalnih majstora za hidroizolaciju terase. Ako prethodni slojevi nisu pravilno uklonjeni, nova membrana neće imati nikakvog smisla.

Kod hidroizolacije otvorene terase najčešće se koriste jednokomponentni i dvokomponentni poliuretanski elastični hidroizolacioni premaz (tečna guma). Tečni premaz se lako nanosi, što olakšava i ubrzava čitav proces.

Deo na koji treba obratiti pažnju je i prag između terase i unutrašnjosti. Prag bi trebalo da bude visok barem 1cm u odnosu na gazište terase.

Kod izvođenja hidroizolacije terase treba obratiti posebnu pažnju na ćoškove, spojeve sa zidom i delom oko odvoda. I pored nagiba terase, voda se može zadržavati kod spojeva sa zidom i time će uticati na povećanje vlažnosti u zidu. Na spojeve zidova i poda terase se obično posle prvog premaza hidroizolacije lepe poliesterske trake kako bi se ćoškovi ojačali.

Takođe, polisesterska traka se koristi i u ćoškovima, delovima u i oko slivnika.

Ukoliko terasa nema nagib potrebno je uraditi mašinsku cementnu košuljicu, kako se voda ne bi zadržavala nego oticala u slivnik.

Hidroizolacija terase postupak

Priprema podloge

Pre započinjanja posla bitno je temeljno očistiti terasu. Terasu možete očistiti metlom ili usisati. Obratiti pažnju na čišćenje iznutra svih pukotina i rupa na terasi. Ako prašina i kamenčići ostanu u pukotinama, a preko toga se postavi hidroizolacija, može doći do lošeg sjedinjavanja premaza i podloge, i na kraju do slabe upotrebne vrednosti hidroizolacije, ovo je posebno bitno kod hidroizolacije betonske terase

Čišćenje odvoda, oluka i limova na terasi je izuzetno važno jer voda mora da otiče negde.

Terasa treba da se obrusi da bi se stvorila što glađa podloga.

Očišćene rupe i pukotine treba da se poprave i popune. Za pukotine se obično koristi poliuretanska zaptivna masa, a za popunjavanje rupa cementni reparaturni malter.

Pre ugradnje hidroizolacije na terasu, majstori iz firme „Hidroizolacija Top“ vrše detaljno čišćenje i popravku podloge.

Ugradnja hidroizolacije na terasu

Pre postavljanja premaza neophodno je izvršiti hidroizolaciju spojeva i ćoškova. To se radi tako što se se spojevi poda i zida premažu tečnim premazom u jednom sloju. Nakon toga se postavljaju trake od poliestera i kada se osuši, premazuje se drugi sloj membrane. Isti porces se ponavlja i kod hidroizolacije ćoškova i slivnika za vodu.

Hidroizolacija terase slojevi

Nakon toga se kreće sa površinskom hidroizolacijom poda terase. Prvo se premazuje prajmer u jednom sloju i otprilike se čeka od 1-3 sata da se osuši. Nakon toga se postavlja prvi sloj tečne hidroizolacione membrane. Vreme koje je potrebno da bi se prvi sloj osušio je od 8 sati pa do 24 sata. Nakon toga se unakrsno premazuje drugi sloj membrane. Kada se osuši potrebno je terasu premazati zaštitnim slojem, i po želji se može pobacati kvarcni pesak da bi sprečio klizanje. Bacanje kvarcnog peska se najčešće koristi prilikom hidroizolacije prohodne terase, kada se ne postavljaju pločice. 

Ovakav postupak važi za pravilnu hidroizolaciju terase. Naravno, kompletan postupak će zavisiti od stanja terase i materijala koji se koriste.

Najbolja hidroizolacija za terase

Kao što smo gore spomenuli, tečna guma za hidroizolaciju je najbolji izbor pri hidroizolaciji terase i balkona.

Ovaj sistem hidroizolacije se može ugraditi preko bilo koje podloge (beton, teraco). Iako nije jedini način hidroizolacije terase, ovaj metod je opšte prihvaćen i najčešće se koristi. Zbog brzine ugradnje, efikasnosti materijala i dugotrajnosti postao je standard pri hidroizolaciji terasa. Preko ovakve hidroizolacije se mogu lepiti keramičke pločice ili ostaviti samo sa završnim slojem. Kompatibilnost sa svim standardizovanim lepkovima za lepljenje keramičkih pločica.

Ovakva pravilno postavljena hidroizolacija za terase, prateći uputstva proizvođača može trajati i do 25 godina. Ovom metodom se može odraditi hidroizolacija otvorene i zatvorene terase, i smatra se za najbolju hidroizolaciju terase.

Hidroizolaciju terase možemo uraditi i sa PVC i EPDM membranama kao i bitumenom. Kod ovih metoda je potrebno uraditi i završni premaz ili postaviti zaštitu kako se membrana ne bi oštetila usled korišćenja prostora terase.

tecna guma za hidroizolaciju je najbolji izbor prilikom hidroizolacije terase

Hidroizolacija terase preko pločica

Hidroizolacija terase preko pločica se ne preporučuje iz razloga što nije sistemsko rešenje, i na duže staze nije održivo. Preporučuje se skidanje pločica, saniranje podloge, nanošenje hidroizolacije i vraćanje pločica.

Kratkoročno rešenje bi bilo da se pločice premažu odgovarajućim prajmerom i nakon toga premazati sa SikaFloor 400N ili nekim drugim jednokomponentnim elastičnim premazom u 2 sloja. Ovom metodom počice će biti zaštićene neko vreme od vode. Ovakav način hidroizolacije terase preko pločica štiti pločice od upijanja vode i  voda će bukvalno skliznuti sa njih.

Postoji opcija i postavljanja hidroizolacije preko pločica na koje će ići nove pločice.

Najbolja opcija je hidroizolacija terase ispod pločica, koja se postavlja kao što smo naveli, sa tim, da je potrebno više vremena da prođe između postavljanja hidroizolacije i pločica, kako lepak za pločice ne bi oštetio membranu.

plocice postavljene preko hidroizolacije na terasi

Materijali za hidroizolaciju terase

Za hidroizolaciju terasa koristimo: Isomat, Ceresit, Siku, Knauf… Jednokomponentne i dvokomponentne premaze na bazi poliuretana (tečna guma) i cementa. Iste materijale kao i kod hidroizolacije ravnog krova

U zavisnosti od vrste terase i podloge, zavisiće i koji premaz za hidroizolaciju terase ćemo koristiti. Kao što smo pomenuli, poliuretanska hidroizolacija terase je najčešći izbor.

Premazi i membrane dolaze u više boja, takođe i završni premaz je u nekoliko boja kako bi se estetski uklopilo.

materijal koji se koristi za hidroizolaciju terase

Hidroizolacija terase cena

Cena hidroizolacije na terase zavisiće od mnogo faktora. Naprimer: materijal, kvadratura terase, da li je već rađena hidroizolacija ili nije, da li je trebno postaviti cementnu košuljicu. Za konačnu cenu hidroizolacije terase bi najbolje bilo da nas kontaktirate. 

Da bi ste dobili konkretnu cenu potrebno je da nam pošaljete upit sa detaljima posla i po mogućstvu slikama. Upit za cenu je potpuno besplatan i neobavezujuć.

Često postavljena pitanja

Da, potrebno je uraditi hidroizolaciju poda na natkrivenoj terasi. Vetar nanosi kišu ako nije kompletno zatvorena, takođe, stvara se i hladni most i odvlači toplotu iz stana.

U zavisnosti od materijala i vremenskih uslova, hidroizolacija na terasi se suši između 6 sati i 24 sata.

Najbolja hidroizolacija za terasu je tečna guma i cementni premaz. Ovi materijali su najpogodniji za prometne terase i terase na kojima se boravi. Gaženje po podu neće oštetiti membranu. 

Najbolje je raditi po toplom vremenu, jer vrata od terase trebaju biti otvorena radi lakšeg rada.

Preporuka je da se pločice lepa nakon 4-5 dana od postavljanja hidroizolacije kako bi se kompletno osušila.

U tom slučaju može doći do oštećenja membrane usled jakog lepka. Ova vrsta hidroizolacije jeste otporna na lepkove za pločice, ali tek pošto se kompletno osuši.

Ako je pod terase od teraca najbolja opcija je tečna guma za hidroizolaciju na bazi silikona. Ove membrane su bezbojne i odlične za terase na stambenim zgradama.

Ovakva vrsta hidroizolacije je moguća ali nije preporučljiva. Hidroizolacija preko pločica terase nije održivo rešenje i može poslužiti kao kratkoročna zaštita. Ako nije pravilno postavljena može oštetiti pločice.

Na sve naše radove nudimo garanciju od 2 do 20 godina.

Cena će zavisiti od mnogo faktora. Neka okvirna cena je 10-15 eura po m2. Najbolje je da se konsultujete sa nama i pošaljete nam besplatni upit.

Besplatan upit

Pošaljite nam upit sa detaljim opisom i problemima na vašoj terasi. Pokušaćemo da odgovorimo na sva vaša pitanja i dati što tačniju cenu.

Upit je potpuno besplatan i neobavezujuć. Garantujemo brz odgovor!

Zbog povećanog obima posla i rasta cena goriva prinuđeni smo da naplaćujemo izlazak na teren, kako bi smo pokrili troškove.

Na teritoriji Beograda cena je 2.000 din, a van grada troškovi puta se naplaćuju po dogovoru.

Ukoliko se odlučite za nas kao izvođače radova ovaj iznos vam se u potpunosti REFUNDIRA.